Novosti

Prethodna Sljedeća
Novosti | 05 05 2015
Peugeot 208 BlueHDi ostvario apsolutni rekord potrošnje

Peugeot 1.6 BlueHDi S&S pod nadzorom francuske organizacije UTAC (Union Technique de l’Automobile, du motocycle et du Cycle) ostvario je novi rekord u potrošnji goriva. Svojim rezervoarom čija je zapremina 43 litra, pređeno je 2.152 km sa prosječnom potrošnjom goriva od samo 2l na pređenih 100 km.

 

Test je urađen krajem aprila na testnoj stazi Belchamp u Francuskoj. Peugeot 208 BlueHDi vožen je 38 sati dok su se vozači iza upravljača smjenjivali nakon tri do četiri sata vožnje. Automobil je standardno opremljen sistemom start/stop, a prijenos snage obavlja se preko ručnog 5-stepenog mjenjača.


Testirani Peugeot 208 je verzija “vrlo niske potrošnje goriva”, dostupna kod ovlaštenih distributera, sa zvaničnom kombiniranom potrošnjom goriva od 3,0 l na pređenih 100 km i niskom emisijom CO2 od 79 g/km. Model zauzima mjesto kao svjetski referentni pokazatelj za standardni model proizvodnje opremljen sa motorom sa unutrašnjim izgaranjem.


Ovu verziju karakterizira prisutnost aerodnimičkog stražnjeg spojlera i usvajanje niskog otpora kotrljanja pneumatika. Ove vrijednosti su već izuzetne u kombinaciji sa dinamičkim kvalitetima novog Peugeota 208 koji je kompaktan, lagan i zabavan za voziti, te nudi potencijal da ide dalje.


„Peugeot 208 od lansiranja u našoj zemlji pokazao se kao ekonomični gradski automobil idealan za svakodnevnu vožnju u teškim uslovima kakvi vladaju na našim cestama, što su prepoznali i građani BiH te su ovom modelu ukazali ogromno povjerenje. Sa motorima Euro 6 generacije, očekujemo da se pozicija lidera u ovom segmentu potvrdi“, izjavio je Danijel Despotović, direktor prodaje i marketinga, kompanije Vermont, generalnog uvoznika za Peugeot proizvode u BiH.


Novi Peugeot 208 na europskom tržištu pojaviće se u junu ove godine. Model nudi nove ekonomične i učinkovite Euro 6 benzinske i dizel motore. Na našem tržištu, Peugeot 208 biće zvanično predstavljen na jesen.